Kısırlık

Stresli yaşam koşulları, doğal olmayan beslenme özellikle de  igara içme alışkanlıkları nedeniyle kısır çiftlerin sayısı günden güne artmakta. Bugün her 6-7 evli çiftten birinin çocuğu yok ve tıbbi yardım almayı seçebiliyorlar. Gebe kalamama nedenleri arasında kadın ve erkek kısırlığı olabilir. Kısırlık tedavisinde bazen her ikisinde de önemli bir sorun yok ise genellikle gebelik ile sonuçlanan başarı elde etmek mümkün olabilir.

 

 Tüp Bebek - Tüp Bebek

Döllenmenin kadın vücudu dışında gerçekleştiği bu teknikte, embriyolar laboratuvar ortamında geliştirilir ve daha sonra hastanın rahmine implante edilir/aktarılır.

Profesyonel bir ekip tarafından koordine edilmesi gereken bu süreç, fertilite kliniğinde bireysel ihtiyaçlara özel bir tedavinin geliştirilmesini içerir ve iyi ve gelişmiş bir teknolojik altyapı gerektirir.

Kimler Tüp Bebek Gerektirir?
Aşağıdaki faktörlerden herhangi biri mevcutsa çiftler tüp bebek (IVF) tedavisini tercih edebilirler.

Kadınlarla ilgili faktörler;

Önceki bir tüp ligasyonu dahil olmak üzere hasarlı veya tıkalı fallop tüpleri Başarısız intrauterin tohumlama
immünolojik faktörler
Endometriozise bağlı kısırlık
"Açıklanamayan" kısırlık
Erkeklerle ilgili faktörler;
Düşük sperm motilitesi (spermler hızlı ve verimli hareket etmiyor) Düşük sperm morfolojisi (anormal şekilli sperm)
Düşük sperm sayısı
Menide sperm olmaması (azoospermi)
"Açıklanamayan" kısırlık
Adım Adım Tüp Bebek
Tedavi Öncesi Hazırlıklar
Her kişiye özel tedavi seçenekleri sunan kliniğimiz mevcuttur. Kısırlığın nedenini belirleme, teşhis etme ve tedavi alternatiflerini uygulama misyonuyla; erkek hastanın sperm ve hormonal durumu incelenir ve gerekirse ürolojik muayene yapılır.

Kadın hastalarda ilk olarak servikal kanal ve endometrial kavite incelenir. Daha sonra adet döngüleri kontrol edilir ve fallop tüplerinde olası değişiklikler gözlemlenir. Çiftler cinsel sağlık açısından da detaylı olarak değerlendirilir. Hem hastanın biyolojik hem de psikolojik olarak sürece hazır olması ve tüp bebek tedavisinin kısırlık sorunu için doğru çözüm olması da önemlidir.

yumurtalık uyarımı
Yardımlı gebelik sürecinin doğru yönetilmesi ve gebelik olasılığının artırılması için ihtiyaç duyulan oosit sayısı, sağlıklı bir kadının normalde ürettiği sayıdan daha fazladır. Hastaların vajinal ultrason, kan tahlilleri ve medikal kombinasyonlarla takip edildiği süreci, hem sayı hem de kalite açısından optimum oosit hasadına ulaşmak için uzman ekibimiz etkin bir şekilde yönetmektedir.

Tedaviler ortalama 8 ila 12 gün sürer.

Yumurta Toplama - Sperm Kapasitesi
Tedavi donör yumurtaları içermiyorsa, yumurta toplama prosedürü tetik enjeksiyon yapıldıktan 36 saat sonra planlanır. Hastalarımızın rahatı için lokal anestezik ajanlar kullanılmaz ve işlem genel anestezi altında yapılır. Yaklaşık 10-15 dakika süren bir işlemle özel bir ince iğne kullanılarak ultrason görüntüleri yardımıyla olgunlaşmış yumurtalar alınır.

Bu operasyonun aynı gününde erkek kocadan meni örneği istenir.

Erkek koca, sperm kalitesinin yüksek olması için meni örneğini vermeden önce 3 gün boyunca mastürbasyonla boşalmaktan kaçınmalıdır.

Bunun yanı sıra daha önceden kocadan alınan ve daha sonra dondurulan sperm örnekleri varsa bunlar çözülerek hazırlanmalıdır.

Laboratuvarda Gübreleme İşlemi
Klasik IVF veya ICSI tedavisinin kullanılması gerektiğine karar vermek için testler yoluyla bulunan spermatozoa konsantrasyonu, motilitesi ve morfolojisine bağlıdır.

Bu işlemde yumurtalıklardan alınan yumurtalar spermlerle birlikte "embriyo kültürü" ortamına yerleştirilir ve bu besiyeri 24 saat kuluçka makinesinde tutulur. Yumurtalar, pronükleus aşamasındaki (PN) embriyo sayısına karar vermek için döllendikten sonra inkübe edilir. Hücredeki erkek ve dişi kromozomları temsil eden 2 pronükleus, başarılı döllenmenin ilk işaretidir. Gelişim için gözlenen embriyolar için hassas bir süreç başlar; Gelişim için nem, gaz konsantrasyonu ve ısı gibi birçok koşulun çok önemli olduğu embriyolar için minimum temas ve maksimum bakım gereklidir.

72 saatlik süreçten sonra embriyologlarımız hastalara döllenen yumurta sayısı, embriyo kalitesi (6-8 hücreli), embriyo kültürünün 5. güne kadar blastosist transferi için yararları ve uygunluk kriterleri gibi konularda bilgi verir. Embriyonik genom aktivasyonu 6-8 hücre aşaması ile başlar; Genişletilmiş embriyo kültürü, gelişen embriyolar ile tutuklanmış embriyolar arasında ayrım yapılmasına yardımcı olur ve transfer edilecek sağlıklı embriyoları tanımlamamıza olanak tanır.

Uzman ekibimiz, normal kromozom yapısına sahip olmayan embriyoları tespit etmek için 5. güne kadar gelişim sürecini gözlemler. Bu süreci daha iyi yönetmek için preimplantasyon genetik tanı önerilir.

Bu seçeneklerin avantaj ve dezavantajları göz önünde bulundurularak uzmanlara başvurmanızı öneririz.

/tr/uimages/tr-infer-infertility.jpg
Benzer Tedaviler
Testis Biyopsisi & PGD