Burun Estetiği Operasyonu Riskli Midir?

 

Rinoplasti nedir?

Çoğunlukla “Burun Estetiği” olarak da adlandırılan Rinoplasti ameliyatı, burnun yapısını değiştirmek için burun kemiği ve kıkırdağı üzerinde yapılan değişiklikleri içermektedir. Çok tercih edilen, popüler bir estetik cerrahi türüdür.

Solunum şikayetlerine sahip, kaza geçirmiş veya yalnızca doğumdan gelen görüntüden memnun olmayan bir hasta, burun estetiği yaptırmak isteyebilir.

Bu operasyon ile bir hastanın burun büyüklüğüne, açısına, burun deliklerine ve burun ucuna müdahale edilmesi mümkündür.  

Estetik sebeplerden bu ameliyatı olmak isteyen bir hasta, burun kemiğinin gelişmesi bitene kadar beklemelidir.

Solunum rahatsızlığına sebep olan septum eğriliği Rinoplasti ile tedavi edilmektedir.

Rinoplasti Prosedürü

Rinoplasti ameliyatı genellikle lokal anestezi kullanılarak yapılır. Burna uygulanan anestezi ile yüzün büyük bölümü de uyuşur.

Kesiler burun delikleri arasında ve içinde gerçekleştirilir. Bu sırada deri, kıkırdaktan ayrılır ve yeniden dizayn edilir. Kıkırdak ilavesi gerekirse hastanın vücudundan temin edilir veya bir implant kullanılarak takviye yapılır.

Ameliyat çoğunlukla ortalama 2 saat sürmektedir. Bu süre yapılan işleme göre, hastadan hastaya değişkenlik gösterir.

Hastanın burnu çok büyükse, burun kemiği alınarak küçülmesi sağlanır.

Rinoplasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Rinoplasti Cerrahisi de diğer kozmetik cerrahi operasyonlarının taşıdığı risklere benzer riskler taşımaktadır. Hasta, ameliyatı gerçekçi istekler doğrultusunda gerçekleştirmeli ve muhtemel sonuçlarına karşı bilinç sahibi olmalıdır. Görülen belli başlı riskler şunlardır:

  • His kaybı
  • Enfeksiyon
  • Solunum güçlüğü
  • Septumda hasar
  • Şişkinlik, yara izi
  • Deride renk değişikliği

Hastanın tüm bu riskleri ve ortaya çıkacak yeni burun görüntüsünü ameliyat öncesi doktorla değerlendirmesi gerekmektedir.

Ayrıca ameliyat öncesi ve sonrasındaki birkaç hafta, aspirin gibi kan sulandırıcıların kullanılmaması gereklidir. Kan pıhtılaşması yavaşlarsa, iyileşme süreci sorunlu olabilir.

Rinoplasti Ameliyatı İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası hastanın burnuna bir atel takılabilir. Bunun amacı, iyileşme sürecinde burnun yeni şekline adapte olmasını kolaylaştırmaktır. Bu atel, septum tedavisi amacıyla burun delikleri arasına da konulabilir.

Hasta, ameliyatı takip eden birkaç saat hastanede tutulur. Taburcu olup olamayacağına karar verilir. Bu sürede, anestezinin etkilerinin tamamen kaybolması da beklenir. Bazı zor ameliyatlarda hastanın 1-2 gün gözetim altında tutulması gerekmektedir.

Şişkinliği ve kanamayı durdurmak için, yatarken burnun göğüs hizasından yukarıda tutulması gereklidir. Şişkinlikten dolayı tıkanıklık görülebilir. Atelin 1 hafta boyunca kalması önerilir.

Atılan dikişler kendiliğinden kaybolan türden değilse, daha sonra doktor tarafından alınır.

/tr/uimages/RHiNOPLASTY.png