Diş İmplantı nedir?
Diş İmplantı Cerrahisi, zarar görmüş veya eksik dişleri metal ve vida gibi aparatların kullanımıyla elde edilen yapay dişlerle değiştirme işlemidir. Bazı protezlere ve köprü tedavilerine alternatif olarak sunulabilir.
Diş İmplantı Cerrahisi Hazırlıkları ve Prosedürü
Ameliyatın nasıl yapılacağı hastanın çene yapısına ve implant türüne bağlı olarak değişir. Birkaç farklı metotla uygulanabilir. Birden fazla uzmanlığın ortak alanı sayılır, dolayısıyla süreci uzmanlıkları farklı alanlarda olan diş hekimleri birlikte yürütür.
Genel anestezi altında veya bölgesel uyuşturucular kullanılarak gerçekleştirilir. Diş hekimi ve hasta arasında hangi anestezinin kullanılacağı kararlaştırılır. Genel anestezi uygulandığında, hastanın daha fazla dikkat etmesi gereklidir.
Hazırlık süresince önce geniş kapsamlı bir diş muayenesi istenir. 3 boyutlu görüntüler ve diş röntgenleri çekilir. Daha sonra hastanın genel sağlık durumu ve kullandığı ilaçlar kontrol edilir. Kalp rahatsızlığı olan hastalar için enfeksiyon önleyici ilaç reçete edilir.
Hastanın ihtiyacına göre kaç tane dişin değiştirileceği saptanır. Bu hesaplama, hastanın ağız ve çene yapısına göre yapılır.
Diş İmplantının Riskleri Nelerdir?
Diş İmplantı ameliyatının taşıdığı riskler ve görülen yan etkiler genellikle küçüktür, dolayısıyla kolay tedavi edilebilir.
- Enfeksiyon
- Diğer dişlerde veya diş etlerinde yaralanma
- Dişlerde, diş etlerinde veya çenede ağrı yapan sinir zedelenmesi
- Sinüs problemleri
Diş İmplantı Ameliyatı Sonrası ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş İmplantı operasyonu tek seferde veya birden fazla aşama içeren süreçte gerçekleştirilebilir. Hastanın yüzünün ve diş etlerinin şişmesi, implant bölgesinde ağrılar, morarmalar ve kanamalar görülebilir. Bu durumlarda ağrı kesiciler ve antibiyotikler yardımcı olur.
Ameliyatın gerçekleştiği bölge iyileşirken yemek seçimine de dikkat edilmelidir. Yumuşak yiyecekler tercih edilmelidir.
Eğer kendi kendine kaybolan dikişler kullanılmadıysa, daha sonra doktor dikişleri alır.
Diş İmplantı ameliyatları büyük oranda başarılı uygulanmaktadır. Bazı hastalarda kemik ve implant arasında uyumsuzluk ortaya çıkabilir. Sigara kullanımının bu duruma etkisi olduğu bilinmektedir.
Hasta belli konularda dikkatli davranırsa ameliyatın sonuçları daha uzun süreli olacaktır:
Ağız temizliğine dikkat edilmesi çok önemlidir. Doğal dişlere uygulanan bakımın aynısının uygulanması gerekmektedir. Bunun için özel araç gereçlerden yardım alınır.
Muayeneleri aksatmamak gereklidir.
Sert yiyeceklerden uzak durularak implantların yapısının korunması sağlanır. Kafein gibi maddeler dişlerde leke yapmaktadır. Ayrıca diş gıcırdatması için de tedavi olunması gereklidir.